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POLICY OBJECTIVE: 

The purpose of this policy is to establish guidelines for appropriate disclosure and management of 
acceptance of invitations to events or functions, or other hospitality occasions, where elected 
members and employees are invited free of charge, whether as part of their official duties as council 
or Shire representatives or not. 

POLICY SCOPE: 

The policy provides guidance to elected members and employees when an invitation to an event or 
function, or other hospitality occasion, ticketed or otherwise, is offered free of charge. It does not 
provide guidance on the acceptance of a tangible gift or travel contribution. 

Travel and accommodation excluded: This policy does not apply to tangible gifts or money, travel or 
accommodation. Any contribution to travel, subject to the exceptions in section 5.83 of the Local 
Government Act 1995 (the Act), must be disclosed in writing to the CEO within 10 days of receipt of 
the contribution. 

Contributions to travel costs, whether financial or otherwise are now incorporated within the 
definition of gift. 

The following situations are specifically excluded where the event ticket (gift) is received from one 
of the following organisations: 

• WALGA (but not LGIS) 

• Local Government Professionals Australia (WA) 

• Australian Local Government Association 

• A department of the public service 

• A government department of another State, a Territory or the Commonwealth 

• A local government or regional local government 

The gift is still required to be recorded on the “gift register”.  

POLICY STATEMENT: 

INTRODUCTION 

A. KEY ISSUES TO CONSIDER 
In considering whether a benefit such as an invitation to an event or hospitality given to an elected 
member or an employee is a gift for the purposes of the Act and Regulations, the key issues include: 



 

 

• Who is a donor, the person who is offering or giving the benefit? 

• What is the value of the benefit? 

• Does the elected member or employee of the benefit contribute anything of value to the 
donor in return for the benefit such as formally opening or speaking at the event or 
presenting prizes/awards? 

• If so, does the value of that contribution outweigh the value of the benefit? If so, it will not 
be a gift for the purposes of the Act and Regulations. 

B. COMMERCIAL ENTERTAINMENT EVENTS 
Any tickets accepted by an elected member or employee without payment for any commercial 
entertainment event, for which a member of the public is required to pay whether sponsored by 
the Shire or not will generally be classified as a gift for the purposes of the Act and Regulations. 

An exception to this is where the Shire President or his / her representative attends the event in an 
official capacity to perform a civic or presidential function. 

Where there is a commercial entertainment event that, in the opinion of the Chief Executive Officer, 
it is in the interests of the Shire for one or more elected members or employees to attend in order 
to assess and understand first-hand the impacts on the community or business, then one or more 
tickets for that event will be purchased for the relevant elected member or employee by the Shire 
at full cost. 

C. OTHER COMMERCIAL (NON-ENTERTAINMENT) EVENTS 
For other commercial (non-entertainment) events, such as a conference or seminar, for which a 
member of the public is required to pay, where the Chief Executive Officer is of the opinion that it 
is in the interests of the Shire for one or more Elected Members or employees to attend (such as for 
their professional development or to undertake a function as an Elected Member or employee), 
then one or more registrations or other benefits for that event will be purchased for the relevant 
Elected Member or employee by the Shire at full cost to enable attendance. 

If the Shire does not pay for the event, free registration or any other benefit (such as hospitality) 
given to an Elected Member or employee would be classified as a ‘gift’ unless the contribution of 
the Elected Member or employee to the event (such as by way of a paper or speaking engagement) 
is reasonably considered to outweigh the value of registration or other benefit given to the Elected 
Member or employee. 

D. COMMUNITY/LOCAL BUSINESS EVENTS 
Acceptance of reasonable and modest hospitality by an Elected Member or employee at an unpaid 
event run by a local community group for local business would not generally be classified as a ‘gift’ 
where the contribution by the Elected Member or employee to the event is reasonably considered 
to outweigh the value of the hospitality. 

This is more likely where the Elected Member or employee attends the event in his or her capacity 
as an Elected Member or employee - preferably where the attendance has been specifically 
authorised by the Shire, but otherwise where the person is performing his or her functions as an 
Elected Member or employee. 

E. PERCEIVED OR ACTUAL CONFLICT 
Event attendance may create a perceived or actual conflict, which may preclude council members 
participating or employees providing advice at a future meeting.  



 

 

If the amount of an event ticket (gift) is less than $1,000, and relates to a matter before Council, 
under section 5.68 of the Act, Council may allow the disclosing council member to participate on 
the condition that the interest, the council’s decision and the reasons for that decision are recorded 
in the minutes. 

If the amount gift is above $1,000 the council or CEO must apply to the Minister for permission to 
allow the member or employee to participate.  

PRINCIPLES 

Legislative and Strategic Context. 

Legislation, directives, guidelines, Acts or Regulations that provide the broad framework within 
which the policy operates and/or with which it needs to comply follow:  

• Local Government Act 1995. 

RECEIPT OF GIFTS 
In accordance with sections 5.87A and 5.87B of the Act, council members and CEOs are required to 
disclose gifts that are received in their capacity as a council member (or CEO) and – 

• are valued over $300. 

• are of a cumulative value that exceeds $300 where the gifts are received from the same 
donor in a 12-month period. 

PENALTIES: 

Not applicable.  

KEY TERMS/DEFINITIONS: 

Not applicable. 
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